Стъпка по стъпка

1.1) Обелете 4-5 моркова и ги нарежете на пръчици, сложете ги в тиган с малко зехтин
2.2) След минутка добавете прясна мащерка и захлупете с капак за 5 мин.
3.3) Махнете капака и сложете 1 с.л. захар, намалете котлона
4.4) Захарта ще започне да се карамелизира; добавете малко ябълков оцет
5.5) Морковите вече са готови и може да ги извадите в купичка
6.6) В същия тиган налейте още малко зехтин и сложете нарязаните на ситно зеленчуци
7.7) Добавете сол и разбърквайте леко, докато зеленчуците почти се сготвят
8.8) Изцедете и измийте една консерва нахут, след това я прибавете към зеленчуците
9.9) В купичка разбъркайте 2 с.л. доматено пюре, малко къри паста и малко вода
10.10) В тигана сложете малко пресен спанак и разбъркайте - спанакът ще се свие бързо
11.11) Добавете сместа с пюрето, разбъркайте и поставете капак
12.12) Оставете ястието да се готви на бавен огън за 5-10 минутки
13.13) Времето е достатъчно да сварите няколко пъдпъдъчи яйца
14.14) По желание може да препечете малко тортили

Нахут с глазирани моркови и пъдпъдъче яйце

Случвало ли ви се е да виждате буркани или консерви с варен нахут и да не знаете за какво да ги използвате?

Представям ви една идея за вкусно ястие, в което основна съставка е именно такъв нахут. За да придадем леко по-пикантен вкус, ще добавим и малко паста зелено къри, а за финал – глазирани моркови и няколко пъдпъдъчи яйца, за да получим перфектната комбинация от вкусове.

Къри пастата не се предлага навсякъде, но може да я закупите онлайн от био магазините или от големите вериги. Може да я съхранявате доста дълго време в хладилник. Тя придава много ароматен и лютив вкус към ястията.

Самото къри е комбинация от много подправки и традиционно се използва в индийската кухня. Има много широко приложение и освен в това ястие, може да го използвате за така популярното пиле къри или в други рецепти, за да разнообразите вкусовете.

Ако досега не сте пробвали пъдпъдъчи яйца, не се подвеждайте по размера им и не прекалявайте с тях. Те са малки, но изключително богати на витамини и други полезни съставки. Само в едно яйце например се съдържа цялата доза витамин B12 нужна за един ден. Аз лично ви съветвам да ядете яйцата добре сварени, защото не са толкова популярен продукт и не съм сигурен колко е строг контролът при отглеждането им. Варят се като обикновени яйца, но не им трябват повече от 2 минути.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.