Списък с продукти

4 чаши бяло брашно (500 г)
1 и ½ ч.л. захар (30 г)
1 и ½ чаша филтрирана вода (355 мл)
1 ч.л. сол
½ ч.л. сода
½ ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ябълков оцет

Стъпка по стъпка

1.1) Подгответе си всички съставки предварително, за да ви бъде по-лесно
2.2) Пуснете фурната да загрява на 200°C
3.3) Пресейте брашното
4.4) В купа добавете всички сухи съставки: брашно, захар, сол, сода и бакпулвер
5.5) Разбъркайте всички сухи съставки добре
6.6) В отделен съд сложете филтрирана вода с ябълков оцет
7.7) Добавете брашното с другите съставки на 3 пъти към водата
8.8) Оставете една част от брашното, която ще сложите на плота за месене
9.9) Омесете тестото за 3-4 минути, не повече
10.10) Направете го в кръгла форма за питка и с помощта на нож очертайте кръст в средата
11.11) Сложете питката да се пече за 30-40 минути
12.12) След като я извадите от фурната, задължително я оставете да изстине за поне 15 минути, защото иначе може да ви се стори глетава
Содена питка без мляко

Хлябът със сода се прави от десетилетия. На Бъдни вечер питката е може би най-важното ястие на постната трапеза. В това видео ще ви покажа много лесна рецепта за содена питка без млечни продукти, с която ще сте спокойни, че нищо няма да се обърка.

Ще използваме сода за хляб и бакпулвер, за да накараме тестото да втаса при печене. Содената питка е чудесна алтернатива на традиционния хляб с мая. 

Аз лично предпочитам содата пред маята и дори пред кваса. Смятам даже, че най-полезният хляб, с който можем да се храним, е именно содената питка.

Друг голям плюс е, че тестото се приготвя доста бързо. Не е необходимо да се меси и да втасва дълго. За разлика от маята например, содата реагира веднага с оцета и няма нужда от предварително втасване, което спестява време. 

Всяка съставка в тази рецепта има своя важна роля и не бива да се пропуска. По-долу ще ви опиша действието им, за да добиете по-ясна представа:

Брашно – пресяваме го, за да влезе въздух в него. Препоръчвам ситно смляно брашно. В рецептата използвам такова само за хляб.

Захар – добавя малко сладост.

Сол – балансира и подобрява вкусовете.

Сода за хляб – помага за втасването и реагира с оцета. 

Бакпулвер – допълва втасването, за да стане питката още по-пухкава. 

Вода – винаги използвам филтрирана вода при печене.

Оцет – ябълков или бял дестилиран оцет, който ще реагира със содата.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.