Списък за пазаруване

Цяла изчистена риба - Ципура, Лаврка, Фагри, Пъстърва
1кг. Морска сол
Пресен Девисил
Пресен Розмарин
Ром или коняк (по желание)

Стъпка по стъпка

1.Вземете голяма тава и я покрийте с хартия за печене
2.Изсипете половината от сол върху хартията
3.Сложете малко розмарин и девисил
4.Поставете рибата
5.Накъсайте още малко розмарин и девисил
6.Покрийте всичко с останалата морска сол
7.Сложете да се пече за 20 минути
8.По желание, след като я извадите, залейте с една капачка ром и внимателно запалете
9.Разчупете солта с дръжка на нож или чукче
10.Извадете рибата и я сервирайте

Как да изпечем цяла риба в сол?

Когато купувате цяла риба и искате да направите нещо лесно и вкусно с нея, изпичането и в сол е подходяща идея.

Ако досега не сте правили риба по този начин, не се притеснявайте, че тя ще стане много солена. Обвивката от сол запазва рибата сочна и я превъръща в шедьовър.

В солта може да сложите различни пресни подправки, които да добавят аромат към рибата. Тези, които аз препоръчвам са: девисил, розмари и мащерка. С количеството розмарина бъдете по-внимателни, защото има много силен аромат и неговият вкус ще доминира.

Ефектът с пламъка се получава, когато върху топлата риба сложите малко коняк или ром, a след това запалите. Внимавайте за безопасноста на кухнята и на хората около вас.

При печене солта се втвърдява, затова трябва да я разчупите с дръжката на нож или чукче за пържоли. След това извадете винмателно рибата и сервирайте.

В клипчето съм използвал риба Ципура, но може да сложите и Лаврак, Пъстърва, Фагри или други цели риби.

Leave a Reply

Your email address will not be published.