Списък за пазаруване

1 и ½ ч.ч. бяло брашно
4 с.л. кисело мляко
150 г натрошено сирене
2 яйца + един жълтък
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. сол
Зехтин
Сусам

Стъпка по стъпка

1.1) В малка купичка смесете киселото мляко, содата и солта и разбъркайте
2.2) В голяма купа сложете брашното
3.3) Направете кладенче и добавете киселото мляко, яйцата, натрошено сирене и зехтин
4.4) Объркайте всичко първо с лъжица, а после с ръка, докато стане на тесто
5.5) Може да слагате по малко зехтин, за да не Ви залепва тестото
6.6) Оставете тестото да почине за 15 минути
7.7) Оформете малки топчета и ги подредете на тава с лист хартия за печене отдолу
8.8) Сложете ги във фурната за 15 минути на 190 градуса
9.9) След като ги извадите, ги намажете с разбит жълтък и ги поръсете със сусам
10.10) Върнете ги обратно във фурната за още 5-10 минутки, докато хванат златна коричка
11.11) Извадете ги и ги оставете да изстинат

Лесна рецепта за соленки със содено тесто, подходящи за лека закуска или междинно хапване.

Какво е важно да знаете:

👉  Тестото със сода не се нуждае от втасване преди печенето, което улеснява направата на десерти, хляб или други тестени изделия.

👉  За да активираме набухвателния ефект на содата, е хубаво тя да се смеси с кисело мляко предварително. Така тя „шупва“ и е готова да придаде обем на брашното.

👉  Във видеото съм избрал кръгла форма за соленките, но ако имате желание, може да ги разточите на плот с точилка и да ги направите на ленти, пръчици или в други форми.

Leave a Reply

Your email address will not be published.