Списък за пазаруване

200 гр. пилешко филе
1 глава броколи
2 с.л. масло
1 глава стар жълт лук
2-3 скилидки чесън
1 лимон
1-2 ч.л. мед
Прясна мащерка
Шарен пипер
Сол

Стъпка по стъпка

1.1) Направете микс от шарен пипер и сол (може да начукате подправките или да използвате мелничка)
2.2) Поръсете пилешките филета от двете страни
3.3) Оставете ги настрани за 20-30 минути (ако имате време)
4.4) Сложете тиган с малко зехтин на котлона
5.5) Когато загрее, сложете пилешките филета, за да се запекат
6.6) Прибавете няколко резена лимон и стрък мащерка, за да придадат аромат
7.7) Добавете предварително бланшираните броколи и малко масло към тях
8.8) Оставете всичко да се запече и хване коричка
9.9) След като е готово, извадете всичко от тигана и добавете още масло, ситно нарязан лук и чесън
10.10) Изчакайте известно време, за да може сместа да се задуши и добавете малко мед и лимонов сок
11.11) Върнете обратно пилешките филета и гарнитурата в тигана и похлупете с капак, по желание може да сложите и малко бяло вино

Изстреляйте кулинарните си умения на ниво мастър шеф с тази лесна и приятна рецепта. Пригответе сочно пилешко филе, запечено до златисто, с гарнитура от хрупкави броколи и лека глазура от медено-лимонов сос.

Преди да сложите пилешкото месо на тигана, го овкусете с подправките и оставете да престои за 20-30 минути на стайна температура. Така филето ще стане по-крехко. Целият процес на готвене на едно пилешко филе трае около 15 минути. Не се притеснявайте, че ще остане сурово, защото ако се приготвя по-дълго, то ще загуби сочния си вкус.

Ако се чудите как да приготвите броколите за гарнитура, вижте това видео, за да разберете как да ги бланширате по най-добрия начин.   

По желание в соса може да добавите и бяло вино, което ще направи пилето още по-ароматно. Може да го добавите в момента, в който задушавате лука и чесъна. Често срещана е практиката за готвене да се използва най-евтиното и безвкусно вино. Аз съм доста против това, тъй като вкусът и ароматът на кисело и неприятно вино не се заличават в процеса на готвене. Съветвам Ви да готвите с вино, което бихте си налели и консумирали.

Leave a Reply

Your email address will not be published.