Съставки

350 г бяло брашно за десерти без набухватели
125 г масло
175 г мека кафява захар
1 яйце
4 с.л. по избор: мед, меласа, кленов сироп, златен сироп
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смляна канела
4 с.л. по избор: мед, меласа, кленов сироп, златен сироп

Стъпка по стъпка

1.1) Пресейте брашното в купа и сложете към него содата, джинджифила и канелата
2.2) Добавете маслото на кубчета и разбийте с миксер или кухненски робот
3.3) На ръка разбийте леко яйцето заедно с меда или негов заместител
4.4) Добавете ги към останалата смес, като разбивате с включен миксер на най-ниска степен или пулсации
5.5) Щом сместа се спласти, омесете я на ръка, докато стане гладка
6.6) Увийте я във фолио и оставете в хладилника за 20-30 минути
7.7) Загрейте фурната до 180°C (160°C вентилатор)
8.8) Вземете една или две тави и ги покрийте с хартия за печене
9.9) Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност, нека е с дебелина 0,5 см.
10.10) С помощта на готови формички изрежете меденки
11.11) Поставете ги върху тавата за печене, като оставите достатъчно място между тях
12.12) Печете 12-15 минути или докато меденките станат леко златисто-кафяви
13.13) Оставете ги в тавата за 10 минути, а след това ги преместете върху скара или решетка, за да завършите охлаждането
14.14) Когато меденките се охладят, украсете по желание

Джинджифилови коледни бисквити

Джинджифиловите коледни бисквити всъщност много приличат на меденки. Интересното при това тесто е, че позволява различни форми и е достатъчно твърдо отвън, но все пак  меко отвътре. Процесът на приготвяне и декорация на бисквитите е истинско забавление за малки и големи. Може да развихрите въображението си и да нарисувате най-хубавите коледни сладки за вас или вашите любими хора. Цялото преживяване ви подготвя за Коледа и предстоящите празници по един незабравим и магичен начин.

В магазините може да откриете много готови бисквити, дори в коледни формички, подходящи директно за декорация. Ние обаче ще си приготвим бисквитите сами, защото всъщност не е никак сложно.

За тестото ще използваме лепкав подсладител като мед, меласа, кленов сироп или златен сироп. Меласата е гъст сироп, вторичен продукт от производството на захар. Има тъмен  цвят и в случая това е добре, защото ще направи и тестото ни по-тъмно. Аз използвах 50:50 мед и меласа. Изброил съм различни заместители, за да използвате най-удобния за вас.

За още по-тъмен цвят и лепкавост ще използвам нерафинирана кафява захар. Може да изберете също и захар Мусковадо. Те са лепкави и тъмни, което е много подходяща комбинация за нашите бисквити. 

Чудите се как се постига интересната декорация? Много е лесно! Използват се белтъци, разбити с пудра захар. Готовата смес се нарича меренге, айсинг или роял айсинг. Към нея може да се добавят и различни цветове. Тази смес се пълни в пошове, с които се украсяват готовите сладки.

Имайте предвид обаче, че суровите белтъци не са много препоръчителни за малки деца или бременни жени. Затова ви предлагам още една рецепта за айсинг. Той е със сух белтък, който е минал пастьоризация, и така няма опасност от салмонела. 

За цветовете може да използвате готова сладкарска боя. За червения цвят аз се спрях на натурална боя прах от червено цвекло. За зелена взех боя за храна на прах.

Хайде да се залавяме за работа!

Leave a Reply

Your email address will not be published.