СПИСЪК ЗА ПАЗАРУВАНЕ

Яйца
Сол

СТЪПКА ПО СТЪПКА

1. 1. Налейте вода в подходящ за варене съд.
2. 2. Внимателно поставете яйцата в студената вода. Тя трябва да ги покрива.
3. 3. Добавете сол във водата.
4. 4. Засечете време (4 минути за перфектен течен жълтък).
5. 5. Извадете яйцата и ги сложете в студена вода.
6. 6. Обелете и се насладете на вашето перфектно сварено яйце.

Ако имате яйца в хладилника си, няма да останете гладни. Яйцата, освен много вкусни, са чудесен източник на протеини и мазнини. Можете да ги сготвите по толкова много различни начини, че трудно ще ви омръзнат. Да започнем с най-лесния от тях: вареното яйце.

Всичко, от което имате нужда, за да сварите яйца(освен самите яйца) са подходящ за варене съд, вода и по желание малко морска сол. Солта ще помогне на водата да заври по-бързо и ще предпази яйцата от напукване. Ако варите много пресни домашни яйца, не се изненадвайте, че се белят по-трудно.

 

Колко време да варите яйцето?

Отговорът зависи от това как обичате яйцата. Затова във видеото съм ви показал резултата от различното време на варене. В общия случай е излишно да варите яйцата повече от 6 минути. Над това време белтъкът ще напомня на гума, а жълтъкът ще започне да добива неприятна текстура и дори да променя цвета си към синкав. По 8 минути се варят само яйцата за Великден, за да е сигурно, че няма да се развалят докато им дойде редът. За удобство ви направих малка таблица за различното време на варене и очаквания резултат.

 

ВРЕМЕ НА ВАРЕНЕ РЕЗУЛТАТ
2 минути Жълтъкът е изцяло течен, белтъкът още не е стабилен. Не може да се обели, но пак е вкусно и може да топи направо от черупката.
3 минути Жълтъкът е изцяло течен, белтъкът е малко по-стабилен, но още има сурови части. Все още трудно за белене.
4 минути Перфектното яйце с течен жълтък! Белтъкът е стабилен, но не “гумен”, бели се лесно.
5 минути Жълтъкът вече е сготвен в по-голямата си част, белтъкът е изцяло сготвен.
6 минути Твърдо сварено яйце. Жълтъкът е сготвен, но с хубав цвят, белтъкът не е гумен.
7 минути Много твърдо сварено яйце. По-сварено от това вероятно няма да ви хареса на вкус.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.