Списък за пазаруване

250 мл прясно мляко
200 г нерафинирана захар
400 г фино брашно за десерти без добавени набухватели
100 - 200 г череши
50 - 100 г натрошен шоколад
125 мл зехтин
2 яйца
8 г бакпулвер
1 ч.л. сол

Стъпка по стъпка

1.1) Счупете в купа 2 яйца със стайна температура
2.2) Разбийте ги с миксер
3.3) След това добавете прясно мляко и зехтин, разбъркайте отново
4.4) Добавете нерафинирана кафява захар и разбъркайте с миксера, докато кристалите се разтопят
5.5) Добавете към сместа брашното, бакпулвера и солта. След това внимателно разбъркайте
6.6) Извадете костилките от черешите
7.7) Разбъркайте черешите с малко брашно
8.8) Прибавете ги към основната смес заедно с шоколада, разбъркайте с лъжица
9.9) Подгответе формички за печене на мъфини и разпределете в тях сместа
10.10) Печете мъфините в загрята фурна на 170 градуса за 15-20 минути
11.11) След като са готови, ги извадете от тавичката и ги оставете да изстинат

Рецептата е много лесна и приятна за работа, но има няколко особености, които е хубаво да имате предвид.

  1. Препоръчвам Ви да използвате кафява нерафинирана захар. Цената не е много по-различна от тази на обикновената бяла захар, но нерафинираната щади повече организма, а неблагоприятните последиците от бялата захар са ясни на всички.
  2. Важно е да разбърквате захарта добре с миксера. В случай че кристалите са по-големи, може да ги направите на пудра с машинка за кафе или подобен кухненски робот. В това състояние захарта ще се разтвори по-бързо.
  3. Може да използвате обикновено бяло пшенично брашно тип 500. Аз направих мъфините със ситно смляно тип 00 за по-добър вкус и консистенция. Тези брашна са обозначени с картинка на кекс или други десерти.

ВАЖНО!

В някои брашна има добавен набухвател, но в тази рецепта той се добавя отделно, затова вземете брашно, в което няма.

Бакпулверът е нашият набухвател. Едно пакетче е 10 г, като ние ще използваме почти цялото. По-голямо количество от него няма да направи мъфините по-пухкави, а напротив те ще станат горчиви, с остър вкус. Подобни набухватели реагират със захар, мляко или други продукти на киселинна основа, но ако се сложи повече, набухвателят остава неразтворен и вкусът му се усеща. Затова съветвам да спазвате пропорцията.

След като сложите брашното, разбъркайте само толкова, колкото то да се поеме от сместа. Ако  разбъркате прекалено много, мъфините ще станат жилави.

Печете мъфините в предварително загрята фурна и не я отваряйте, докато не станат готови. Рязката промяна на температурата ще направи мъфините по-сплеснати. Бъдете търпеливи и наблюдавайте от прозореца на фурната. Ако фурната Ви е с реотани, не е фатално, но ако имате възможност, печете на фурна с вентилатор.

Щом извадите мъфините, е добре да ги оставите настрани. Ако разчупите някой мъфин веднага, той може да Ви се стори суров или глетав, но всъщност това не е така. Всяко тесто има нужда да изстине поне 15 минути, преди да се консумира.

В тази рецепта използвах череши, но може да ги замените с всякакви горски плодове по Ваш вкус.

Leave a Reply

Your email address will not be published.