Как да изпечем цяло пиле на фурна със златиста коричка?
С тази рецепта ще ви покажа как да приготвите цяло печено пиле с апетитна коричка без особени усилия. Има няколко стъпки, които ще ви гарантират успех на 100%. Независимо на какво ниво са готварските ви умения, ако следвате стъпките, няма какво да се обърка.
Ето и няколко съвета:
- Препоръчвам да използвате свободно отгледано пиле.
- Времето за изпичане варира според грамажа, но средно е 40-50 минути на килограм пиле. Т.е., ако пилето е 1.5 кг, ще го печете час-час и половина.
- Ако печете петел, може да увеличите времето, защото месото е по-жилаво.
- Въпреки че има изключително много рецепти, в които кухината на пилето се пълни с различни продукти, аз препоръчвам да слагате само билки, лимон или други добавки, които ще придадат аромат. Когато кухината е празна, процесът на печене е много по-пълноценен.
- Някои пилета имат дробчета и други субпродукти в кухината. Проверете предварително и ако е така, задължително ги извадете. Може да ги нарежете и сложите отстрани в тавата, за да пуснат бульон.
- За да е по-крехко месото, съветвам да не го приготвяте току-що извадено от хладилника. По-добре е да го оставите на стайна температура за час-два, за да се отпусне. Също така, когато пилето вече е изпечено, го оставете да поизстине. Разбира се, ако нямате търпение да опитате, не е фатално и да го консумирате веднага.
Leave a Reply