Списък за пазаруване

90 - 120 г тесто за пица
70 - 100 мл доматен сос
80 - 150 г шунка
2 - 4 бр. гъби печурки
Няколко резенчета артишок от консерва или буркан
1 - 2 бр. прясна моцарела
Пресен или сух риган
Прясна или суха мащерка

Стъпка по стъпка

1.Подгответе плот за разточване на пицата и го поръсете с брашно
2.Вземете малка топка тесто и я оформете във формата на кръгче
3.Вземете точилка и разточете тестото, докато стане тънко
4.Обръщайте често, за да не залепва
5.Сложете тестото за пица в тавичка и намажете с доматен сос
6.Поръсете с риган и мащерка
7.Сложете шунката, гъбите и артишока
8.Накъсайте моцарелата и сложете от нея навсякъде
9.Печете за 10 - 15 минути в загрята на 250 градуса фурна
Пица Капричоза с артишок и моцарела

Представям ви кратко видео, в което ще разберете как да си направите една от популярните италиански пици – Капричоза, в домашни условия. Рецептата не включва стъпките за приготвяне на тестото, но ако искате да го замесите сами, вижте как тук

Артишок у нас се намира доста рядко, затова и цената му обикновено е висока. Препоръчвам ви да използвате такъв от консерва или буркан, доста по-удобно е. Ако досега обаче не сте се сблъсквали с този зеленчук, може да видите повече за него в това видео. (все още няма видео за доматен сос.)

В случай че се чудите дали да заместите артишока или да го пропуснете, моят съвет е да не го правите, защото вкусовите му качества и ароматът му не могат да се заменят с нищо. Те са в основата на интересния вкус на тази пица.  

Лично аз предпочитам да използвам моцарела. В тази рецепта заложих на прясна, която лесно може да намерите в повечето супермаркети у нас. Може да замените моцарелата с кашкавал, но имайте предвид, че той има по-силен вкус и често притъпява вкусовете на останалите продукти.

Доматеният сос също е сред най-важните съставки за апетитна и хрупкава пица. Разбира се, най-вкусен е домашно приготвеният доматен сос.Може да си направите такъв на момента, а защо не и като зимнина в буркани, за да Ви е винаги под ръка. Ако не разполагате с достатъчно време за всичко това обаче, може да заложите на готов доматен сос от магазина. В супермаркетите се предлагат различни видове, повечето от тях дори италиански, така че качеството им ще е гарантирано.

Може да промените рецептата за Капричоза по свой вкус, като замените шунката с прошуто или друг колбас. За допълнителна свежест може да добавите няколко листа пресен босилек. 

Да ви е сладко! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.