Списък за пазаруване

700 г свинско контрафиле
Няколко стръка пресен лук
2-3 скилидки чесън
Половин чаена чаша брашно
Подправки: сол, микс пипер, пушен червен пипер
Половин лимон
1 с.л. мед
Зеленчуков или месен бульон
Магданоз

Стъпка по стъпка

1.1) Вземете малък нож и махнете бялата ципа, която покрива месото
2.2) Нарежете месото на малки пържолки с дебелина колкото един пръст
3.3) Намажете всяко парче със скилидка чесън и от двете страни
4.4) Направете микс от подправките и брашното
5.5) Сложете тигана с олио малко над дъното да загрява
6.6) Оваляйте всички филенца хубаво в сместа от брашното и подправките
7.7) Щом олиото загрее, започнете да пържите филетата, докато хванат хубава коричка и от двете страни
8.8) Когато са готови, ги извадете в купа
9.9) Ако в олиото има някакви дребни остатъци от месото, може да ги извадите с лъжица
10.10) Добавете в мазнината 2 скилидки чесън и няколко стръка пресен лук
11.11) Подгответе си около 300 мл бульон от месо или зеленчуци
12.12) Добавете 1 с.л. мед и 1 с.л. чисто брашно в тигана
13.13) Разбъркайте още няколко пъти сместа, добавете сок от лимон и изсипете бульона
14.14) Разбийте всичко хубаво – за целта може да използвате тел за яйца, след което оставете да покъкри на слаб огън за 5 минути
15.15) Наредете пържолите в тигана при соса, поръсете с магданоз и захлупете с капак за още десетина минути
16.16) Ястието е готово за сервиране. Може да го поднесете с картофена салата или картофено пюре

Сочни свински пържоли със златна коричка с приятен аромат на чесън, залети с меден сос и готови за по-малко от 40 минути!

Изключително лесна рецепта за моментите, в които се чудите какво да приготвите за вечеря и трябва да купите продуктите в движение. За това апетитно ястие ще са Ви нужни само няколко съставки.

Минете през месарски магазин и вземете около 700 г свинско контрафиле. То е продълговато светло месо без кокали и мазнини по него. Това количество ще е достатъчно за двама възрастни и две деца.

Когато извадите месото от хладилника, е препоръчително да го оставите на стайна температура за около 20-30 минути, за да се отпусне. Това се налага, защото рязката термична обработка от студено на топло ще „шокира“ месото и то няма да бъде толкова крехко.

Ако нямате достатъчно време, може да сложите месото в найлонов плик, след това в купа и да го полеете с хладка вода. Внимавайте обаче да не използвате скъсан плик и в него да влезне вода, защото тя ще разводни месото.

Не е фатално да пропуснете махането на ципата, ако това ще Ви затрудни. Единствената разлика е, че месото ще се усеща малко по-жилаво в тази част.

Препоръчвам да пържите месото, докато хване хубава коричка и от двете страни. Не е задължително да пържите до пълна готовност, дори е добре месото да е леко сурово, защото после ще го обработите допълнително. Тук най-важно е да се получи златната коричка.

Може да ползвате бульон от буркан или кубче сух. Половин, максимум едно кубче е достатъчно, така че ястието да не стане много солено.

Leave a Reply

Your email address will not be published.