Съставки

500 гр. тиква
¼ чаша студена вода
3 яйца
1 ч.ч. захар
½ чаша пълномаслено мляко
½ чаша сладкарска сметана
1 пакетче желатин
½ чаена лъжичка смлян джинджифил
½ чаена лъжичка смляна канела
малко настъргано индийско орехче
малко сол

Стъпка по стъпка

1.1) Изчистваме тиквата от кората и семките
2.2) Измиваме я и я нарязваме на малки кубчета
3.3) Слагаме кубчетата в съд, покриваме с вода и ги оставяме да се варят за 15 минути
4.4) В сосиера смесваме ¼ чаша вода и пакетче желатин; оставаме за 2 минути
5.5) В съд слагаме малко от врялата вода от тиквата и в нея купичката с желатин
6.6) Оставяме на много тих огън за 5 минути, докато желатинът се избистри
7.7) Отцеждаме по-голямата част от водата на тиквата и я пасираме на пюре
8.8) Отделяме жълтъците от белтъците
9.9) В купа разбъркваме ½ чаша захар и жълтъците, докато побелеят
10.10) Прибавяме чаша и половина от пюрето, малко канела, индийско орехче, сол и ½ чаша прясно мляко
11.11) Разбъркваме всичко с миксера и го преместваме в съд с вода на водна баня
12.12) Котлонът е на средна към ниска температура; бъркаме сместа постоянно
13.13) Спираме котлона тогава, когато сместа е толкова гореща, че ако си топнем пръста вътре, не можем да го задържим
14.14) Разбъркваме още 3-4 минути и добавяме желатина вътре
15.15) Преместваме сместа в друга купа и оставаме да изстине за 15 минути
16.16) Разбиваме 3 белтъка с ½ чаша пудра захар
17.17) Разбиваме и ½ чаша сметана
18.18) Добавяме поетапно двете съставки към другата смес
19.19) Разливаме в чаши или съдове за десерт
20.20) Оставяме ги в хладилник за минимум 4 часа или ако имате възможност − най-добре за цяла нощ
Сладък Мус от тиква

Тиквеникът е много популярен по нашите ширини. Това обаче далеч не е единственият десерт, който може да приготвите с тиква. В тази рецепта ще ви покажа как да надградите кулинарните си умения до следващо ниво и да направите този ефирен тиквен мус. В него няма нито един излишен продукт – вкусът е изключително балансиран, приятен, фин и лек.

Рецептата има много стъпки, но ако сте начинаещи, не бива да се стряскате. Ако не се справите от първия път, не се отказвайте. Следващият опит ще е успешен.

Очаква ни много бъркане и миксиране, затова да започваме!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.