Сос Болонезе е класически италиански сос, който е една от основните съставки за лазаня. Сосът се комбинира и със спагети, пене, талиатели и други видове паста.
На пръв поглед сосът има само 2 съставки – кайма и домати. Има няколко тайни обаче, които ще Ви споделя, за да може да се доближите до автентичната италианска рецепта.
Времето за приготвяне на соса е около 4 часа, което не го прави много подходящ за бързо ястие за вечеря или обяд. Хубавото обаче е, че този сос може да се замразява или още по-добре – да се консервира в буркани. Когато имате повече свободно време, може да направите по-голямо количество и да го съхраните за друг път.
Какви са тайните при приготвянето на сос Болонезе?
Най-важното е да имате хубави продукти. Ако консумирате свинско месо, може да комбинирате каймата – 50/50 телешко и свинско. Аз лично предпочитам само телешка кайма, защото след това добавям и панчета (вид италиански колбас). Така избягвам силния аромат на свинско и сосът не е толкова мазен.
Вземете хубав доматен сос. Може да използвате и пасата, което са много ситно смлени домати. Най-добре е, разбира се, да използвате домашно смлени домати. Ако сосът има семки, може да го прецедите и да ги махнете. Ще добавим и малко концентрирано доматено пюре, за да получим по-богат доматен вкус.
За да направим класическо болонезе, ще ни трябват още няколко течности – прясно мляко, вино и телешки бульон. Прясното мляко е една от тайните съставки на този сос. Виното ще използваме за „гасене“ на задушаващата се кайма и алкохолът изцяло ще се изпари.
За телешкия бульон има няколко варианта:
- да сварите малко телешки кокали за 3-4 часа и да си направите бульона сами
- да купите готови буркани от магазина
- в краен случай да вземете сух бульон и да го разредите с вряла вода.
Не се притеснявайте от комбинацията от вино, мляко и домати. Сосът се вари на бавен огън близо 4 часа, след което всичко ще е смесило до точната и много вкусна консистенция.
Leave a Reply