Съставки

1.5 кг кайма (750 говеждо и 750 смляно свинско месо)
200 г панчета, нарязани на ситно
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 стръка целина (селъри), нарязани на ситно
1 голям морков, нарязан на ситно
5 скилидки чесън, настъргани или нарязани на ситно
1 голям морков, нарязан на ситно
1 чаша (236 мл) бяло вино или червено/розе, ако предпочитате
3 1/2 чаши (450 г) доматен сос/пасата
2 с.л. концентрирано доматено пюре
1 чаша (236 мл) мляко
1 чаша (236 мл) телешки бульон
Подправки: ½ ч.л. сол, ¼ ч.л. черен пипер
Сос Болонезе е класически италиански сос, който е една от основните съставки за лазаня. Сосът се комбинира и със спагети, пене, талиатели и други видове паста. На пръв поглед сосът...

Стъпка по стъпка

1.Стъпка 1 - Задушете говеждото, свинското и панчетата със сол и черен пипер в зехтин и масло, докато станат кафяви и не остане вода.
2.Стъпка 2 - Добавете зеленчуците: нарязан лук, целина и морков и накрая чесън.
3.Стъпка 3 - Добавете виното и намалете котлона.
4.Стъпка 4 - Добавете доматите, телешкия бульон и млякото. Разбъркайте добре, покрийте частично с капак и оставете за 2:30-3 часа. Разбърквайте периодично

Сос Болонезе е класически италиански сос, който е една от основните съставки за лазаня. Сосът се комбинира и със спагети, пене, талиатели и други видове паста.

На пръв поглед сосът има само 2 съставки – кайма и домати. Има няколко тайни обаче, които ще Ви споделя, за да може да се доближите до автентичната италианска рецепта.

Времето за приготвяне на соса е около 4 часа, което не го прави много подходящ за бързо ястие за вечеря или обяд. Хубавото обаче е, че този сос може да се замразява или още по-добре – да се консервира в буркани. Когато имате повече свободно време, може да направите по-голямо количество и да го съхраните за друг път.

Какви са тайните при приготвянето на сос Болонезе?

Най-важното е да имате хубави продукти. Ако консумирате свинско месо, може да комбинирате каймата – 50/50 телешко и свинско. Аз лично предпочитам само телешка кайма, защото след това добавям и панчета (вид италиански колбас). Така избягвам силния аромат на свинско и сосът не е толкова мазен. 

Вземете хубав доматен сос. Може да използвате и пасата, което са много ситно смлени домати. Най-добре е, разбира се, да използвате домашно смлени домати. Ако сосът има семки, може да го прецедите и да ги махнете. Ще добавим и малко концентрирано доматено пюре, за да получим по-богат доматен вкус.

За да направим класическо болонезе, ще ни трябват още няколко течности – прясно мляко, вино и телешки бульон. Прясното мляко е една от тайните съставки на този сос. Виното ще използваме за „гасене“ на задушаващата се кайма и алкохолът изцяло ще се изпари. 

За телешкия бульон има няколко варианта:

  •       да сварите малко телешки кокали за 3-4 часа и да си направите бульона сами
  •       да купите готови буркани от магазина
  •       в краен случай да вземете сух бульон и да го разредите с вряла вода.

Не се притеснявайте от комбинацията от вино, мляко и домати. Сосът се вари на бавен огън близо 4 часа, след което всичко ще е смесило до точната и много вкусна консистенция. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.