Списък за пазаруване

1 ч.ч. брашно
2 яйца
½ чаша прясно мляко + допълнително прясно мляко за получаване на еднородна смес
Масло за намазване на палачинките
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
Зехтин
Шоколад или Сладко

Стъпка по стъпка

1.1) Изсипете брашното в голяма купа
2.2) Добавете яйцата, захарта, солта и малко зехтин
3.3) Разбъркайте на ръка с лъжица, докато съставките се смесят изцяло
4.4) Добавете прясното мляко и разбъркайте с телена бъркалка
5.5) Добавете още прясно мляко – толкова колкото поеме сместа, за да стане с консистенция като от видеото
6.6) Намаслете тигана с олио и след като загрее, сложете около 1 черпак от тестото
7.7) Щом палачинката стане готова от едната страна, я обърнете. Намажете с масло
8.8) Гарнирайте по свой вкус

Вкусни палачинки със сладко и шоколад

Какво по-хубаво от току-що приготвени домашни палачинки? Особено ако са гарнирани с вкусно сладко и шоколад. Вижте как да си ги направите у дома бързо и лесно. Не забравяйте обаче и някои важни препоръки.

Метод на смесване:

Във видеото разбърквам сместа на ръка. Имайте предвид, че ако решите да смесите всички продукти накуп, сместа ще стане на бучки. За да избегнете това, добавяйте млякото поетапно. Когато сместа е по-гъста, брашното се разбива добре и тестото за палачинки става гладко.

Разбира се, може да използвате миксер или пасатор. Плюсът е, че става по-бързо и по-лесно. Минусът е, че в сместа влиза много въздух и тя става на пяна. Така палачинките стават на дупки.

Най-важното при печенето е тиганът да е загрят добре. Не е задължително да обръщате палачинките със завъртане в тигана, става и на ръка.

Все пак Ви препоръчвам да опитате това класическо обръщане. Засилвате тигана малко напред и рязко дърпате назад и надолу. С няколко опита ще се получи.

Leave a Reply

Your email address will not be published.