СПИСЪК ЗА ПАЗАРУВАНЕ

2 бр. консерви риба тон
150 гр. сирене чедър
4 бр. домати
3 с.л. майонеза
1/2 с.л. горчица
каперси
няколо пера пресен лук
няколко листа селъри
магданоз
лайм

СТЪПКА ПО СТЪПКА

1.Извадете вътрешността на доматите
2.Нарежете на ситно: лук, магданоз и селъри
3.Смесете ги с: майонеза, горчица, каперси
4.Сложете сол и черен пипер
5.Настържете малко чедър сирене
6.Прибавете риба тон и сок от лайм
7.Разбъркайте и напълнете доматите
8.Сложете върху тях по 2 резенчата чедър сирене
9.Сложете ги в тава и ги запечете на фурна. 20 минути 200°C.

Пълнени домати с риба тон и чедър, подходящи за кето диета.

🍅 Наблюденията ми показват, че напоследък нашумява кето диета и реших да подкрепя всички хоря, които я спазват с тези ълнени домати с риба тон.

🤔 Самият аз чух за кето диета преди 4 години, когато мой приятел, голям „излседовател“ на различните типове хранене ми разказа на дълго и широко за нея. Отсях повечето термини и непознати за мен думи и обобщих, че трябва да намаля почти до нула всички видове въглехидрати и да ги заместя с мазнини и протеини. Оказва се, че така тялото минава в ‘кето’ режим и започва да изпозлва за енергия кетони, които идват от запасите ми на мазнини. По този начин тялото изгаря излишните мазнини и става по-здраво и продуктивно.

🥑 Стори ми се много интересно и реших да опитам. Наблегнах значително на месо, яйца, авокадо, сьомга, ядки и майонеза. Първото нещо, което усетих е, че не изпадам в моменти на внезапен глад, когато например наближи време за обяд. Тялото ми всякаш се държеше по-стабилно. Възможно е и да прекалявах с месото, но след един известен период, имах чувстото че постоянно съм с високо кръвно и целият този режим на хранене, започна да ме натоварва.

Направих малко проучване и разбрах, че това не е поредната „мода в храненето“, а още в началото на 1900-те години лекарите използват ‘кето’ диета за намаляването на пристъпи при пациенти с епилепсия. Този начин на хранене насърчава тялото да гори кетони вместо глюкоза, процес, който се оказа ефективен за лечение на епилепсия при деца и възрастни.

Реших да послушам тялото си и спрях да се храня по този начин. Затова и моят съвет към всички, които имат интерес към тази диета е да направят повече проучване и дори ако може да се консултират с диетолог.

В рецептата съм подбрал една чудесна комбинация от продукти и приготвянето не отнема много време.

Leave a Reply

Your email address will not be published.