Ако имате яйца в хладилника си, няма да останете гладни. Яйцата, освен много вкусни, са чудесен източник на протеини и мазнини. Можете да ги сготвите по толкова много различни начини, че трудно ще ви омръзнат. Да започнем с най-лесния от тях: вареното яйце.
Всичко, от което имате нужда, за да сварите яйца(освен самите яйца) са подходящ за варене съд, вода и по желание малко морска сол. Солта ще помогне на водата да заври по-бързо и ще предпази яйцата от напукване. Ако варите много пресни домашни яйца, не се изненадвайте, че се белят по-трудно.
Колко време да варите яйцето?
Отговорът зависи от това как обичате яйцата. Затова във видеото съм ви показал резултата от различното време на варене. В общия случай е излишно да варите яйцата повече от 6 минути. Над това време белтъкът ще напомня на гума, а жълтъкът ще започне да добива неприятна текстура и дори да променя цвета си към синкав. По 8 минути се варят само яйцата за Великден, за да е сигурно, че няма да се развалят докато им дойде редът. За удобство ви направих малка таблица за различното време на варене и очаквания резултат.
ВРЕМЕ НА ВАРЕНЕ | РЕЗУЛТАТ |
2 минути | Жълтъкът е изцяло течен, белтъкът още не е стабилен. Не може да се обели, но пак е вкусно и може да топи направо от черупката. |
3 минути | Жълтъкът е изцяло течен, белтъкът е малко по-стабилен, но още има сурови части. Все още трудно за белене. |
4 минути | Перфектното яйце с течен жълтък! Белтъкът е стабилен, но не “гумен”, бели се лесно. |
5 минути | Жълтъкът вече е сготвен в по-голямата си част, белтъкът е изцяло сготвен. |
6 минути | Твърдо сварено яйце. Жълтъкът е сготвен, но с хубав цвят, белтъкът не е гумен. |
7 минути | Много твърдо сварено яйце. По-сварено от това вероятно няма да ви хареса на вкус. |
Leave a Reply