Списък за пазаруванетук също

1 консерва/буркан сварен нахут
1 лимон
1 с.л. сусамов тахан
зехтин
чесън
Подправки: червен пипер, кимион, сол

Стъпка по стъпка

1.Измийте добре и отцедете една консерва с нахут
2.Сложете нахута в съд на котлона, добавете 1 ч.л. сода и покрийте с вода
3.Оставете да ври на умерена температура за 15-20 минути
4.През това време обелете 2 скилидки чесън и изстискайте 1 лимон
5.Сложете сока и чесъна в чопър с малко сол, миксирайте добре
6.Оставете ги да престоят 5 минутки
7.Сложете в чаша вода 2 бучки лед
8.Напълнете купа със студена вода и когато нахутът е готов, го изсипете там
9.Сменете водата няколко пъти, докато всички люспи от нахута се отделят
10.Сложете нахута в цедка и го оставете да се отцеди
11.В чопъра, при лимона и чесъна, сложете 1 с.л. сусамов тахан и 2 с.л. от водата с лед
12.Сложете и 1 ч.л. кимион и разбъркайте всичко добре, докато се смеси
13.Добавете нахута на 2 части и продължете да миксирате
14.Накрая сложете 2-3 с.л. зехтин и миксирайте за последно
15.Сервирайте нахута с малко червен пипер и зехтин
16.Препечете филийки или питка за дюнер
Как да си направим класически хумус от нахут?

Хумусът е популярно и много обичано предястие в целия Близък изток. Той е национално ястие в Ливан, Сирия, Израел и Палестина. Наблюдението ми е, че в България също е популярен, защото много често го виждам в ресторанти и в магазинната мрежа.

Опитвал съм много видове готов хумус от супермаркетите и честно казано, нито един от тях не ми допада. Ето защо ще ви покажа как да си направите тази божествена разядка сами.

Основата на хумуса са нахут и сусамов тахан. Приготвянето на нахута отнема доста време – една нощ киснене във вода и няколко часа варене. Това обаче не бива да ви отказва от разядката, защото може да я приготвите и със сварен нахут от буркан или консерва. Предлагам ви този по-бърз и лесен вариант.

Достатъчно е да варим нахута 15-20 минути във вода с малко сода, за да стане перфектен за направата на хумуса. Содата кара нахута да омекне и да се скашка, както и да се отдели от люспите си, което помага за по-кремообразна консистенция.

В приготвянето има няколко трика.

        студената вода с лед прави хумуса пухкав. Тя определя и неговата гъстота. Ако ви се струва прекалено гъст, може да добавите 3 с.л. вместо 2.

        след като първо разбиете лимона с чесъна, оставете сместа да престои така за 5 минути. Лимонът ще омекоти вкуса на чесъна и той няма да се усеща толкова.

        Необходимо е време, докато сместа стане гладка. Периодично спирайте чопъра и с лъжица обирайте стените на купичката, за да може всичко в нея да се смели еднакво добре.

Хумусът е прекрасен, когато се сервира с препечени филийки. Може да използвате и питките за дюнер, с което ще се доближите още повече до автентичния му вид. Освен че е вкусен, той има и интересни здравословни ползи. Проучванията показват, че хората, които ядат хумус, обикновено тежат по-малко и имат по-добре регулирана кръвна захар. Консумацията на хумус също така насърчава освобождаването на серотонин, който стимулира щастието.

Какво по-хубаво от това!

Приятен апетит!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.