Съставки

1.8 кг свински ребра
2-3 скилидки чесън
¼ малка глава стар лук
Зехтин
½ чаша кетчуп
1 ч.л. сос Уорчестър
1 ч.л. оризов или ябълков оцет
2-3 с.л. мед
Подправки: червен пипер, пушен червен пипер, сол на кристали, шарен пипер на зърна, карамфил, ким на пръчици.
Други: хартия и алуминиево фолио за печене, четка за намазване.
Лесна рецепта за ребра на фурна ᠆ сочни отвътре и запечени отвън Когато се замисля за ребра, си представям такива, направени на грил или барбекю. За да приготвим вкусни ребра...

Стъпка по стъпка

1.1) По желание махнете ципата от страната на кокалите. Това не е задължително, но тя ще се сготви трудно и там месото може да не е толкова крехко.
2.2) Пуснете фурната да загрява на 170 ºC.
3.3) В хаванче счукайте подправките: шарен пипер, сол на кристали, 1-2 пъпки карамфил, ким и пушен червен пипер.
4.4) Обтрийте месото с обелена скилидка чесън и след това овкусете с подправките.
5.5) Подгответе тава с хартия за печене на дъното и я поръсете със зехтин. Сложете ребрата и ги покрийте с алуминиево фолио. Не слагайте вода!
6.6) Печете на 160-170 ºC (зависи от силата на Вашата фурна) за 2 часа и половина.
7.7) Разтопете 2-3 супени лъжици мед в микровълнова или на котлона.
8.8) Подгответе смес за намазване на ребрата. В купичка смесете разтопения мед, малко кетчуп, ситно нарязана или пресована ¼ малка глава лук и 2 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, както и по 1 ч.л. оцет и сос Уорчестър. Разбъркайте добре.
9.9) След като мине определеното време, извадете ребрата, махнете фолиото и ги намажете със сместа.
10.10) Върнете ги обратно във фурната за 15-20 минути, като засилите градусите на 200.
11.11) Покрийте месото с фолио и го оставете да изстине малко преди да го опитате.
Лесна рецепта за ребра на фурна ᠆ сочни отвътре и запечени отвън

Когато се замисля за ребра, си представям такива, направени на грил или барбекю. За да приготвим вкусни ребра обаче, не е задължително да палим огън. Може да си направим това апетитно ястие и в домашни условия, използвайки обикновена фурна.

Както ще видите, всички стъпки в рецептата са лесни и логични. Няма нужда да мариноваме месото предварително. С методите за приготвяне и изпичане ребрата ще станат сочни и в същото време достатъчно добре сготвени. Стъпките са лесни, но резултатът е зашеметяващ – божествено вкусни ребра с хубава коричка. 

Ето и няколко съвета:

  • Премахването на ципата на ребрата може да е досадно занимание, защото понякога не може да я захванете лесно. Ако изпитате трудности, може да я оставите. В тази част ребрата няма да са толкова крехки, но не е нещо фатално.
  • Много обичам да си счуквам подправките сам и го правя често. Така ароматът е много по-силен. Ако нямате възможност или време, разбира се, може да използвате и смлени. Аз предпочитам микс от шарен пипер, но ако не може да намерите, вземете черен.
  • Внимавайте с карамфила. Той е много силна и ароматна подправка. Не слагайте повече от 2-3 пъпчици.
  • Ако нямате толкова различни подправки подръка и искате да улесните процеса, може да вземете готов микс. Пушеният червен пипер обаче е задължителен, защото ще придаде на ребрата онзи приятен барбекю аромат. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.