Списък за пазаруване

500 гр. фино смляно брашно за десерти
110 гр. кафява захар
50 гр. кисело мляко
100 мл. прясно мляко
5 яйца ( 2 цели и 3 жълтъка)
20 гр. жива мая
50 гр. масло
70 мл. зехтин
2 с.л. ром
1 лимон
сол
ядки микс

Стъпка по стъпка

1.Направете "закваска" с маята и оставете настрани
2.Пресеете брашното, за да влезе въздух в него
3.В купа сложете 2 яйца + два жълтъка
4.Прибавете захар и разбъркайте с миксер
5.Когато сместа се надигне, сложете киселото мляко
6.Направете "кладенче" в брашното и изсипете сместа в него
7.Добавете 2 с.л. ром и мялко сол
8.След това сместа с маята и настъргана кора от лимон
9.Разбъркайте с лъжица, докато всичко се смеси
10.Съберете маслото със зехтина (маслото трябва да е меко)
11.Започнете да месите тесто, като слагате по малко от мазнината
12.Оставете да втаса за час, час и половина
13.Размесете го още веднъж и го разделете на три части
14.Разтелете трите части и ги оплетете на плитка
15.Поставете плитката в съда, в който ще се пече
16.Нека втаса отново за 1 час
17.Намажете с жълтък и поръсете с натрошени ядки
18.Пече се в предварително загрята фурна, 40-50 минути 180°C

Великденски козунак за начинаещи лесна рецепта

Ако досега не сте правили козунак и се притеснявате дали ще стане, може спокойно да опитате тази лесна рецепта, която няма нужда от много месене и притеснение, дали ще се получи или не. Съотношението на продуктите, ще направи един пухкав козунак, с идеална сладост и вкус.

😲 Няма нужда от центрофуга на пералня, за размесване на тестото.

Най-важното нещо, което трябва да знаете, е правилото за всички десерти. Продуктите, трябва да се извадят на стайна темепература, за няколко часа. Тя играе важна роля за сладкарските рецепти. Когато всички продукти имат стайна температура, няма от какво да се притеснявате.

Във видеото съм показал как се получава месенето. С дланта тестото се натиска и разтяга напред. Ако не ви се получава, не се стряскайте, защото може да използвате и миксер. Сложете приставките на миксер за месене. Едни наподобяващи куки навити на спирала и го омесете с тях.

Времето, което ще ви отнеме е няколко часа, затова не пришпорвайте процеса. Отделете си време, насладете се на процеса, защото храната, която готвим отразява нашето настроение.

Leave a Reply

Your email address will not be published.