Списък за пазаруване

800 г пресни миди с черупка
1 връзка пресен лук
1 червена чушка
100 г чоризо
3 - 4 скилидки чесън
200 мл бяло вино
Листа от целина
Магданоз
Зехтин
Сол и черен пипер

Стъпка по стъпка

1.1) Изчистете мидите от водораслите, с които се захващат за скалите
2.2) Измийте ги хубаво със студена вода
3.3) Залейте ги със студена вода и ги оставете да „подишат“ за 15-ина минути
4.4) Нарежете на ситно лука, чесъна и червената чушка
5.5) Задушете зеленчуците със зехтин на тиган
6.6) След малко добавете ситно нарязани листа от целина и магданоз и колбаса чоризо
7.7) Разбъркайте и прибавете мидите
8.8) Накрая добавете бяло вино, сол и черен пипер
9.9) Захлупете с капак и оставете на средна температура за 7-10 минути

Какво лято е, ако на масата няма морска храна?

Рецептата за тези черноморски миди е лесна и приятна.

Когато взимате миди, внимавайте да не са отворени или счупени. Хубавата и прясна мида е затворена и черупката не е повредена.

Необходимо е да изчистите мидите предварително. В горната част на мидата има малко водорасло, което се дърпа надолу, както може да видите във видеото. При някои миди то вече е махнато, така че те са готови за обработка. След като се изчистят, мидите трябва да се измият. Може да ги оставите да „подишат“ за 15-ина минутки в студена вода. Мидите се развалят лесно, когато стоят на топло, затова е добре да ги сложите в хладилник максимално бързо, след като сте ги закупили.

В тази рецепта аз реших да ги комбинирам с колбас чоризо, защото той прибавя леко пикантен вкус.

Задължителният елемент, който никога не пропускам във всяка рецепта с миди обаче, са листата от целина. Техният аромат допълва чудесно с морския аромат на мидите.

Времето на готвене на мидите определя доколко ще се свият и колко твърди ще станат. Аз лично ги обичам по-сурови, но ако не Ви харесва как изглеждат, ги оставете още 3-4 минути, за да се сготвят повече.

Мидите се хапват топли. Препоръчвам ги с чаша студено бяло вино.

Leave a Reply

Your email address will not be published.